Alegem tabla dura, semidura sau moale?


Tabla, ca materie prima, soseste la procesatori sub forma de rulouri avand o anumita latime si greutate de rulou. Procesatorii utilizeaza rulourile pentru realizarea panourilor de tigla metalica ondulata, sistem de colectare si accesorii complementare intregului sistem si aici ma refer la glafuri, sorturi, coame, etc. Tot din rulouri de tabla se realizeaza si panourile de tabla prefaltuita utilizate la invelitorile executate prin faltuire.
Acum incep sa apara diferentele intre materiale.
In procesul de realizare a tiglei metalice ondulate, procesatorul utilizeaza tabla plana dura pentru ca atat in timpul operatiei de ambutisare, pentru realizarea profilaturii tiglei metalice, cat si in timpul montajului sau a exploatarii ulterioare a invelitorii, tabla nu este supusa unor indoituri repetate si complicate, iar materialul ales corespunde unor astfel de prelucrari.
Pentru realizarea sistemului de colectare semicircular, procesatorul nu mai utilizeaza tabla dura si utilizeaza tabla moale pentru ca materialul, in acest proces, este supus curburii, indoiturilor multiple in wultz, realizarii faltului dublu pe toata lungimea burlanului si a faltului dublu utilizat pentru inchiderea coturilor. Daca ar utiliza material dur toate inchiderile ar avea de suferit din cauza slabei maleabilitati ale acestuia iar rezultatul ar fi aparitia crapaturilor la inchiderile ermetice rezultand infiltratii sau scurgeri.
Iata de ce si la realizarea invelitorilor din tabla faltuita este recomandata a se utiliza tabla semidura sau tabla moale cu bune proprietati de maleabilitate, pentru ca si in acest proces de prelucrare intalnim indoituri repetate si complicate ale materialului, evitand astfel ruperea acestuia, rupere care poate avea loc atat in timpul montajului cat si ulterior in timpul exploatarii invelitorii. De aceea in strainatate sistemul de invelitori din tabla faltuita este realizat din aluminiu, titan zinc, cupru sau tabla moale otel tip DX52 sau DX53.
Pentru realizarea accesoriilor nu mai avem constrageri de maleabilitate si rezistenta la rupere si astfel putem utiliza tabla dura, dar atunci cand utilizam materiale diferite ca si proprietati, provenite de la acelasi furnizor dar din rulouri de tabla diferite sunt sanse foarte mari ca si culorile sa nu fie identice sau decolorarea lor in timp sa nu fie la fel, constatand in timp diferente foarte mari intre culoarea tablei si culoarea accesoriilor, rezultand astfel un dezastru estetic.
Concluzia, la care cred ca ati ajuns si Dvs. citind cele anterioare, este ca trebuie sa folosim materialul corespunzator sistemului ales si provenit din acelas rulou, evitand astfel neplaceri estetice si in primul rand de sigurata invelitorii. Ca si un mic exemplu nu poti folosi o masina atat pentru deplasarea pasagerilor pe drumurile publice cat si pentru off-road chiar daca are 4 roti si motor, in cazul nostru masina numindu-se tabla.
Din considerente financiare si din neputinta sau slaba pregatire a vanzatorilor de a explica clientilor minusurile si plusurile utilizarii corecte a materialelor in scopurile in care acestea au fost create se ajunge la compromisuri ce ulterior va pot crea pagube inimaginabile. Acoperisul este cel care ne protejeaza bunurile si investitiile agonisite cu truda de o viata si pe care din lipsa informarii sau invocand zicala „ lasa ca merge si asa” le punem in pericol. Daca bugetul este unul mic mai bine renunti la o investitie in accesorizarea casei care nu afecteaza siguranta ei si investeti banii acolo unde conteaza, in fundatie, structura, izolatie, geamuri, invelitoare.
Sfat: Achizitioneaza materiale de calitate, corespunzatoare sistemului ales, si monteaza-le cu noi, profesionisti !
In final va reamintesc principalele avantaje ale sistemului de invelitori din tabla faltuita cu dublu falt:
1. Inchideri perfect ermetice fara strapungeri.
2. Greutate mica a invelitorii raportata la mp, aprox 4,5 kg/mp.
3. Utilizarea sistemului pe orice tip de acoperis cu pante cuprinse intre 3,5 si 90° cat si pentru fatade.
4. Posibilitatea de montaj a sistemului de parazapezi si a panourilor solarare fara perforarea invelitorii.
5. Cost de intretinere redus neutilizand suruburi cu garnituri in sistemul de montaj ( toate tablele au garantie de minim 10 ani dar nimeni nu garanteaza mai mult de 3 ani garnitura de la surub, iar stasul spune ca pe o invelitoare din tigla metalica ondulata cu o suprafata de 100 mp intalnim 1000 de suriburi deci 1000 de gauri in invelitoare).

Cu stima.

Ing. Ioan Smarandeanu

www.tablafaltuita.ro